Innig
Weer Leren Voelen
Over mij
Mijn naam is Pauline Dirven. In mijn lessen, voorlichtingen en onderzoek staat de vraag hoe mensen hun lichaam ervaren centraal. Door samen te ontdekken hoe jouw lichaam voelt van binnenuit, kun je helder krijgen wat jouw wensen en grezen zijn. Hiervoor combineer ik mijn deskundigheid op het gebied van wetenschap, dans en yoga. Hoewel deze disciplines op het eerste gezicht ver uit elkaar lijken te liggen, zijn ze voor mij met elkaar vervlochten. Yoga en Dans bieden wetenschappers, zoals ikzelf, een methode om voor hun mentale en fysieke gezondheid te zorgen. Zeker wanneer zij onderzoek doen naar mentaal en emotioneel belastende onderwerpen. Daarnaast biedt wetenschappelijk onderzoek naar lichaamsbeleving mij gedegen kennis die me helpt de yoga en danslessen vorm te geven. Tot slot zie ik cultuurgeschiedenis en yoga als elkaars tegenhangers. Cultuurgeschiedenis is een methode om grote maatschappelijke ideeën, normen en (voor)oordelen te doorgronden terwijl yoga een methode is om persoonlijke patronen, idealen en (voor)oordelen te ontdekken. Deze twee zijn altijd met elkaar verbonden.
Yoga
Toen ik aan het einde van mijn masteropleiding in een burn-out terecht kwam, ontmoette ik een breed onderlegde coach die ook yoga-docent was. Geïnspireerd door haar, begon ik dagelijks yogaoefeningen te doen. Eerst omdat de fysieke oefeningen me rust en ontspanning boden. Na verloop van tijd ging ik inzien dat mijn oefeningen op de mat, oefeningen waren voor het dagelijks leven. Het biedt handvatten om te onderzoeken welke patronen en identiteiten ik geïnternaliseerd heb. Het helpt me te leren voelen van binnenuit; hoe situaties en gedachtes invloed hebben op mijn spierspanning, adem en emoties. Zo helpt yoga mij te ontdekken wie ik werkelijk ben in tegenstelling tot wie ik denk te moeten zijn. Yoga is voor mij synoniem aan compassie en liefde; met compassie en liefde kijken naar al deze dingen in mijzelf en de wereld om mij heen. Het zorgt voor verbinding, mildheid en bewust 'zijn'. Het toont me dat ik onderdeel ben van een groter geheel, een groter zijn. Om mijn eigen beoefening te verdiepen en over te leren brengen ben ik in 2023 ben gestart met de vierjarige yogadocent opleiding van SamSara in Schiedam.
Dans
Dansen is altijd een belangrijk onderdeel geweest in mijn leven. Mijn vader danste al met mij door de woonkamer toen ik nog een baby was. Al vanaf mijn kleuterjaren heb ik dansles gevolgd, klassiek ballet, modern ballet, streetdance en hiphop. Uiteindelijk ben ik naar de schakelklas van CODARTS gegaan. Later ontdekte ik ook het plezier van latin en jazzballet. De verschillende stijlen hebben allemaal hun eigen kracht en schoonheid. Ik combineer ze daarom ook graag in mijn lessen. Mijn ervaring als dansdocent begon nadat ik Jill Rose Jacobs ontmoette die aan Queen's University of Belfast promotieonderzoek deed naar Barre, een les die ballettechnieken, yoga en pilates combineert. Zij heeft mij haar methode aangeleerd en in 2017 ben ik deze lessen gaan geven in Gouda bij Balletschool Marcella. In de jaren die daarop volgden, zorgde mijn yogabeoefening ervoor dat mijn relatie tot mijn lichaam veranderde. Ik werd zachter voor mezelf en zag mijn lijf niet meer als iets dat met discipline in moeilijke vormen geforceerd moest worden. De esthetiek van het dansen werd zo ondergeschikt aan de beleving van binnenuit. Ik ging opzoek naar een leraar die mij kon leren hoe ik mijn yoga beoefening kon laten samensmelten met dans en vond Magda Samson. De eerste les die ik bij haar volgde voelde als thuiskomen. Ik was precies waar ik moest zijn. Ik heb bij haar de opleiding Yoga & Dans gevolgd en mijn diploma gehaald.
Wetenschapper
In 2017 heb mijn onderzoeksmaster cultuurgeschiedenis behaald aan de Universiteit Utrecht. Mijn masterscriptie schreef ik over danscultuur en gender in interbellum Nederland. In de periode 2017-2023 heb ik aan de Universiteit Utrecht colleges cultuur- en lichaamsgeschiedenis verzorgd. Van 2018 tot aan 2024 heb ik daar ook mijn promotieonderzoek verricht naar de geschiedenis van belichaamde optredens van forensische experts in Groot-Brittannië in de twintigste eeuw. In mijn proefschrift laat ik zien dat forensische expert personae niet alleen gevormd werden door wetenschappelijke, medische en juridische waarden, maar dat deze vervlochten waren met gender, klasse, en nationalistische normen. Concreet laat ik zien dat forensische experts in de periode 1920-1980, de waarden onpartijdigheid, afstandelijkheid, en objectiviteit belichaamden door een mannelijke, bourgeois, heteroseksuele, stoïcijnse, Britse persona te ontwikkelen. Deze forensische persona werd gevormd in lichamelijke praktijken – zoals kledingkeuze en het reguleren van emoties – en beïnvloedde hoe zij levende en overleden slachtoffers benaderden.
Op 6 september verdedig ik mijn proefschrift getiteld 'Embodied Performances of Forensic Expertise: Epistemic Virtues, Gender and Emotions in British Forensic Culture 1920-1980'
Publicaties
Dirven, Pauline, ‘Detached from Sympathy, Unconscious of Trauma: The impact of the Forensic Virtues of Impartiality and Detachment on Rape Examinations in Britain 1924-1978’, Social History of Medicine (12 March 2024).
Dirven, Pauline, ‘Sober Suits, Bowler Hats and White Lab Coats: Enclothed Impartiality and the Tailoring of a Masculine Bourgeois Expert Persona in British Courtrooms, 1920-1960’, In Willemijn Ruberg, Lara Bergers, Pauline Dirven, and Sara Serrano Martínez, eds., Forensic Cultures in Modern Europe, (Manchester: Manchester University Press, 2023), 49–70.
Dirven, Pauline, ‘Vertrouwen in Vingerafdrukken, Schedelfoto’s en Bloedvlekken’, Wonderkamer: Magazine voor Wetenschapsgeschiedenis 3 (2021) 46-51.
Dirven, Pauline, et.al., ‘Sports and Leisure in Contemporary History (ca. 1900-2000)’, in Jan Hansen et.al., eds., The European Experience: A Multi-Perspective History of Modern Europe, 1500-2000 (Open Book Publishers: 2023).
Dirven, Pauline, ‘Ballet, an Empowering Embodied experience: A Feminist Phenomenological Analysis of Ballerinas’ Bodies’, Locus (2020).