Innig

   Weer Leren Voelen


Wil je leren dansen van binnenuit? Kom dan langs voor een gratis proefles!

Wat is Yoga & Dans?

Yoga & Dans gaat over dansen van binnenuit. Het is een liefdevolle en vreugdevolle manier om te bewegen. Het is een mindful manier van dansen die 'een helend en sprankelend effect kan hebben', aldus Magda Samson, ontwikkelaar van Yoga & Dans. Yoga & Dans ondersteunt je om de zelfkennis en bewustwording die yoga kan openbaren, te ervaren in dans. In deze lessen dansen we vaste choreografieën op muziek, waarin yoga asana's en danspassen uit modern-, jazz- en klassiek ballet of werelddansen zijn verwerkt. In de les ondersteun ik je om te ontdekken wat de bewegingen en muziek voor jou betekenen in het huidige moment. Om je zo weer te leren voelen wat je wensen en grenzen zijn.Een manier van dansen die 'een helend en sprankelend effect kan hebben' - Magda Samson

Voor wie is Yoga & Dans?

Yoga & Dans is voor iedereen die van dansen houdt en ervoor openstaat om van binnenuit te voelen. Ik geloof dat iedereen die er vreugde aan beleeft kan dansen. Je hoeft daarom geen achtergrond in dans of yoga te hebben om mee te kunnen doen. Ook zijn alle lichamen en genders van harte welkom. Voor alle geïnteresseerden geldt:

Je bent welkom zoals je nu bent.  

De combinatie Yoga & Dans

Door de disciplines te verenigen ontstaat de mogelijkheid om verdieping te ervaren in je yoga-, meditatie- of dans beoefening. Dans heeft een toegevoegde waarde voor mensen met een yoga achtergrond en yoga voor dansers. 

Voor Yogi's:

Dans voegt aan yoga de mogelijkheid toe om je door de ruimte heen te bewegen. Tijdens een yogales blijf je op je mat, maar in een Yoga & Dans les verplaats je je in verschillende richtingen. Dit stelt je instaat om te onderzoeken hoe het voor jou is om van 'van je plek te komen' en hoeveel persoonlijke beweegruimte je mag innemen. Verder voegt dans aan yoga de mogelijkheid toe om de drie eenheid van yoga, dans en muziek te ervaren. Wanneer de klanken en bewegingen samenvallen, vervagen soms de grenzen tussen jezelf en de dans; je gaat voorbij aan de dualiteit en je ervaart dat je een onderdeel bent van een groter geheel. 

Voor Dansers: 

 In Yoga & Dans dansen we vanuit onze 'eigenheid'. Daarmee wordt bedoeld dat, hoewel we dezelfde choreografie dansen, iedere danser diens eigen unieke manier van bewegen behoudt. Ook dansen we in Yoga & Dans op een manier waarbij je de grenzen van het lichaam leert kennen en respecteren. De yoga leert de dans dat het lichaam geen ding is dat je met discipline in allerlei houdingen forceert, maar iets moois waarvan je de schoonheid en wijsheid leert ontdekken. Tot slot, verrijkt yoga de dans door aandacht te besteden aan de balans tussen inspanning en ontspanning. We beginnen en eindigen de les daarom altijd met een meditatie en/of ontspanningsoefening.

Twijfel je nog of het iets voor jou is? Kom dan langs voor een gratis proefles!

De wortels van Yoga & Dans 

Yoga & Dans is een zorgvuldig uitgewerkte methode van Magda Samson waarin de twee disciplines met elkaar verbonden worden. In het boek Yoga & Dans als Levenskunst leggen Magda en haar co-auteur, Ilse Anthonijsz, uit dat hoewel je een choreografie aangeleerd krijgt, je altijd danst vanuit jouw eigenheid. 'Tegelijkertijd, door het dansen van de choreografie van een ander vergroot je je bewegingstaal en treed je uit je comfortzone. Daardoor kan worden aangeraakt wat anders onontgonnen blijft'. Anders dan bij dans als podiumkunst gaat het er dus niet om hoe de dans er van buitenaf uit hoort te zien. We streven geen ideaalplaatje na. We dansen om ons lichamelijk en geestelijk bewustzijn te verdiepen